tukor01.gif
tukor02.giftukor03.giftukor04.gif
tukor05.gif
menu.gif
menu_bemutatoterem.gif
menu_regisztracio.gif
footer.gif

Sebő Dóra vagyok.
1980-ban születtem. Érettségi után megfogott ez az izgalmas műfaj, hiszen rajzolni mindig is szerettem. Ezért választottam ezt a szakmát, ahol ötvözhetem a szépre való igényemet a konkrét tárgyak tervezésévek és készítésével. Remélem ezekkel örömet tudok másoknak is szerezni.

honlap_krem.giffejlec_lampa.gif

Két meghatározó emberről szeretnék szólni, akiknek köszönhetően ez az Üvegvilág ilyen lett, amilyennek Önök látják:

Egy már saját korában is híres ékszertervező - ma is a legelegánsabb üzletek egyike New Yorkban a fogalomszámban menő gyűrűk, láncok, karkötők lelőhelye - fiaként az 1848-ban született Louis Comfort Tiffany túllépett a családi hagyományokon. Ékszerészként is sikeres volt, de ami őt kiemelkedővé és világhírűvé tette, az az üvegművességben végrehajtott művészeti "forradalma". Nem volt gyakorló üveges, de olyan tökéllyel válaszott csapatot magának kémikus-, tervező-, üvegfúvó- és dekorszakemberekből, hogy sikert sikerre halmozott. Ráadásul annyira beleásta magát a gyártástechnológiába, hogy nagyon modern felfogású és berendezésű üzeme szebbnél szebb munkákkal árasztotta el a világot. Sajátos színekkel és különleges elnevezésű színskálával dolgozott, alaptémái: szitakötők, virágmotívumok, tájképek, stb. máig meghatározzák a üvegművesség divatját. Bár nagyüzemi termelést folytatott, mégis ragaszkodott a változatossághoz, a képi mozgalmassághoz, a színek érzelmi hatásaihoz. Fontos volt számára a forma (főleg a virágdíszítést alkalmazta) és egy magyar találmányt is ő használt fel a legmesteribben: ez a Pantocsek Leo kifejlesztette irizálás, amely az üveg selymes fényű, fémesen csillogó színváltását jelenti.

Annyira divatosak még ma is gyönyörű darabjai, hogy Virág Judit egyik aukcióján 6 millió forintra volt meghirdetve eredeti állólámpája. Európában és Amerikában elterjedtek a Tiffany-lámpák és dísztárgyak; magam is örömmel készítem őket. A kínai olcsó dömpingáruk kétes anyagával szemben én az amerikai Spectrum illetve Kokomo üveget használom. Minden tárgyam egyedi tervezésű és kivitelezésű. A bejáratott Tiffany-stílust tisztelem, de keresem a magam útját ebben a műfajban, amely az üveg és az ón elegyítéséből született. Természetesen figyelembe veszem kedves megrendelőim igényét is, így például többféle patina - hagyományos fekete, arany, réz, ezüst, stb. - közül is lehet választani a kért tárgy hangulatához illően.

Az üvegművészet magyar vonatkozásai is figyelemre méltóak. Az irizáló üveg feltalálóján kívül egy másik híres mester is sokat tett abban a korszakban ezért az iparművészetért itthon. Amikor ő elkezdett dolgozni, a XIX. század végén a hazai üvegfestészet kedvezőtlen helyzetben volt. De mivel a mai Budapest akkor kezdett kibújni a földből, az Andrássy úti és máshol felépített paloták gazdái új igénnyel léptek föl. Ezek a frissen felhúzott épületek monumentális díszítést kívántak, s ezt a dekoratív hatást Róth Miksa felső fokon érte el üvegképeivel. A templomi ablakok restaurálásából nőtte ki magát ez az iparág, s ennek lett itthoni fejedelme Róth. "Egyéni lelkülettől áthatott művészi munkának" fogta fel hivatását, ami minden darabján tükröződik is. Az Osztrák-Magyar Monarchiában először ő alkalmazta a Tiffany-féle szecessziós stílusú üvegfestményeket és mozaikokat. Munkássága előtt is tisztelgek azzal, hogy magyaros motívumai felhasználásával gyártok tükröket.

(Varga Vera: A szecesszió művészi üvegei című könyve alapján)


© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció