media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria



Gazpacho: Spanyolország hűsítő csókja a vad forróságban

Gazpacho: Spanyolország hűsítő csókja a vad forróságban

Amikor először - 7 éve - Barcelonában jártunk, fogalmunk se volt, ez a kaja mégis mi fán terem?! Valahogy elmakogtattunk róla valamicskét a pincérrel angolul, aztán - mit veszthetünk-alapon - megrendeltük. Csoda finom volt! Utána, hogy már tudtuk micsoda, láttuk, hogy minden boltban millió féle-fajta van belőle, üvegestől a dobozosig; olcsó (már amelyik persze), hideg, komplett ebéd lehet egy parkban elfogyasztva az olyan csóringer és fáradt, elpilledt vándoroknak, mint mi voltunk ott a hőség közepén. Hazatérve itthon megnéztem a receptjét, és belevágtam. Abban főtt krumpli is szerepelt, de amikor ezt tavaly sevillai vendéglátónknak elmondtuk, majdnem kitért mély hitéből: BURGONYAAA????? Na megértettük, hogy azt nem, nem, soha, semmi esetre sem! És ezt ott igazán tudhatják, hiszen a gazpacho - a hideg turmixolt paradicsomleves - igazi hazája a nyaranta tikkadttá és szárazzá váló, vörösföldű Andalúzia. (40 feletti fokok járják arra; hiába van sok utca vászontető-árnyékolóval befedve, embertelen az a hőség...Csak délután ötkor mászik elő, aki megteheti ezt persze, mert nem reggeltől dolgozik. ;-)))

Szóval egyből megszerettük ezt a spanyol ínyencséget, hiszen nagyon könnyű csinálni és lehűtve több napig élvezetes marad a jégen pikánsan összeérő ízeivel, vidám színével, hűs kortyaival.

Akkor érdemes "nagyüzemi szinten" gyártani ;-)), amikor már szabadföldi paradicsom, paprika, uborka van a piacokon elérhető áron. Sokan a színes és látványos kaliforniai paprikát írják elő hozzá, de én már vallottam szerelmet e hasábokon a magyar zöldségeknek: nekünk abból igazán finom. Ezenkívül ezért is praktikus, mert a száraz kenyér az alapeleme, tehát az se kerül szemétbe! Lehet hozzá a paradicsom már kicsit szottyos (de még ehető minőségű!), úgyis turmixkés alá kerül benne minden.

Egészséges is, hiszen minden nyers, friss benne az uborkától, a fokhagymáig; az olivaolaj, a jó ecet pedig csak segíti az emésztést és a felfrissülést. Fogyózni nem tudom mennyire lehet vele, hiszen kenyérrel készül, de arról is már írtam, hogy ez a szénhidrát-ellenesség mennyire hülyeség bír lenni egy normális fokot átlépve. A spanyolok mindenesetre tojnak Dr. Atkins-re: évszázadok óta habzsolják a kánikulában, ezerféleképpen elkészítve - és mint nálunk a halászlé esetében - mindenki persze a maga receptjét isteníti. A többit meg fikázza... Van fehér változata is a Wikipédia szerint: ez az - ajoblanco - white soup, melynek alapja a mandula a paradicsom helyett.

Ami a piros - a végén inkább a most divatos korállszínt veszi föl - gazpachot illeti, a legmarkánsabb ízt a fokhagyma adja neki. Ezt már a régi egyiptomiak is termesztették gyógy- és fűszernövényként. Valószínűleg Közép-Ázsiából származik. A jellegzetes (sokakat taszító) illata az allicin, alliin vegyületekből származik, ezek védik a szervezetet a rák, szív- és érrendszeri bajok, magas vérnyomás ellen. Ha más növény mellé dugjuk le, akkor a tetvek is elkerülik őket. Sokszor használják toroktisztításra; én, amikor kiskoromban sokszor volt fájdalmas árpa a szememen, a kezdődő feszüléskor fokhagymával kentem be a begyulladni készülő helyet. Gyakran segített.

Millió recept igényli kiegészítőként, de mint önálló fogás is jóízű. (Esztergomban, a Keresztény Múzeum környékén van a Padlizsán Étterem, egy, a Bazilika alatti hangulatos kis házban. Ott például pompás fokhagymalevest készítenek - amúgy minden kajájuk nagyadag, szellemesen tálalt, finom és viszonylag olcsó!) De héjában megsütve is jó: olvadóan krémes lesz, sültekhez adják ilyenkor.

Nos estefelé - amikor még a foci-VB dühöngött a fedélzetünkön - elfoglaltam magam ennek a levesfélének a készítésével. 5-6 nagyobbacska paradicsomot, négy-öt kisebb paprikát - volt köztük mélypiros is, minél több színű, annál jobb -, kígyóuborkát, kovászos ubit (ez az én eretnekségem!) összeturmixoltam botmixerrel az előzőleg beáztatott kenyérrel, meg annak a vizével. Nekem most épp szezámmagos és bajor barna cipóm volt erre a célra, szerintem tökmindegy. Ebbe a löttybe, ami egyre sűrűsödött, belekerült ízesítőnek két-három kávéskanál tengeri só, evőkanálnyi szűz olivaolaj, kiskanálnyi almaecet, oregano, bazsalikom, pici citromfű, törött bors. Ezenkívül a már megzenésített három duci gerezd fokhagyma (copy right Stahl nagyasszony) meg 1 közepes fej vöröshagyma. És újra beindult a botmixer! Ezt mi trutyizásnak hívjuk, és a fiam olyannyira rabja e műveletnek, hogy bármit is csinál, ha meghallja a szirénhangokat (vagyis a gép sivítását) rohan mixelni. Még vizsgaszezon alatt is "trutykózott" boldogan. Jól össze is kell aprítani, annyi szent: teljesen egynemű folyadékot kell kapnunk! Végig lehet kóstolgatni, aki amilyen ízt szeret, azt szórjon bele. Lényeg, hogy picit savanykás, karakteres, üdítő-frissítő legyen...

A színe nagyon kellemes, de aki nem bírja a paradicsom, uborka héját, az hámozza és forrázza le. Sokan a magok kikaparását is javasolják, de mi marad akkor a paradicsomokból végül??? Szerintem így sem terheli meg a gyomrot, viszont egészségesen dolgoztatja a beleket. Tápanyagban gazdag, mert a vitaminok nem főnek ki belőle, és a nagy nyári folyadékigény is kielégül általa. Szokták pirított kenyérdarabokkal tálalni. Ez mennyiség kb. egy nagy Tupperware bödön háromnegyedét teszi ki, tán 2,5 l-t vagy kicsit többet... A perzselő nyárban jéghidegen az igazi!

.

Ezután egy könnyű (csinálni és enni is) sütemény is jól eshet. Ez az a fajta, amibe az idénygyümölcsöket mind bele lehet dolgozni, laza tésztája szintúgy nem hízlal, főleg, ha kedvencemből, a durumbúza lisztjéből készül. Klárika sütije a neve nálunk, mert Gaál Kláritól kaptam a receptjét jó pár évvel ezelőtt.

Az a plánéja az ügynek, hogy nem koszol az ember vele semmit se a konyhában az előkészületek során, hiszen azzal a joghurtos pohárral mérünk ki mindent rögtön a tepsibe, aminek a tartalmát felhasználjuk. Tehát kell bele: 1 adag joghurt(csináltam már kefírrel, sovány tejföllel is), majd ha kiürítettük, annak a helyére kerül 2 pohárnyi rétesliszt, 1 pohárnyi cukor (lehet nádcukor, szőlőcukor, stb.) fél pohár olaj, tasak vaníliás cukor, fél tasak sütőpor és 2 egész tojás. A kikent tepsi ezt mind befogadja, és benne jól össze is tudjuk dolgozni a tésztát. Szép aranysárga lesz: kb. félig töltse csak ki a teret, mert nőni fog sütés közben. Belekeverhetünk mindent - meggyet, szedret-egrest (brr!), málnát, apróra vágott barackot, almát, szőlőt, szilvát, ringlót, télen narancsot, banánt -, ami belefér! De gyümölcsös joghurttal még ennyit se kell fáradnunk, bár szerintem a friss gyümi az igazi!

Sütőben - nálam a lekopott hőfokjelzés helyett ugye a fél, majdnem háromnegyed hétre beállítva - elvan szépen. Nem árt sasolni őkelmét, hiszen hamar megvan, - 15-20 perc sincs tán -, és meg tud égni piszkosul! Amikor magasodik, és aranybarnára pirul, kicsit megszurkáljuk villával, hogy a gőzök eltávozzanak belőle (akkor kivételkor nem esik össze.) Elzárjuk; még hűl kicsit és aztán szépen kockázható. 15 darab, kb. 5x6 cm-es adag lesz ekkora mennyiségből. Porcukorral megszórva lehet is tálalni. Legtöbbször azonnal elfogy, de ha csoda folytán mégis megmarad belőle valami, hidegen is finom (ám langyosra mikrózható is) kávéhoz, teához reggelire.

Gazpacho: Spanyolország hűsítő csókja a vad forróságban

© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció