media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Az eper csimborasszója, a mutymák!

De persze málnából, szederből, ribizliből is finom lehet....

Már egy tavalyi epres cikkemben http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=207 céloztam rá, hogy nálunk a koranyár tagadhatatlanul biztos és csodás jele Piroska MUTYMÁKJÁNAK



az ő érkezése. (ez az erősen szexista ;-) beállítás jó uram, Gábor műve; ilyesmit talált ki több, mint 30 éve Marco Ferreri olasz rendező is a Nagy zabálás című filmjében,http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=1760&i_city_id=3372&i_county_id=-1 az utolsó halálos adag édesség fazonjára...)

Szóval idén, 2008 június elsején is megtörtént - hisz az eperszezon most kijjebb húzódott, mint tavaly - hogy belemerülhettünk ebbe az édes élvezetbe. Mmmmmmm... Amikor már elérhető árú ez a gyönyörű és egészséges gyümölcs, menetrendszerűen jön a - várva várt - telefon: "Otthon vagytok? Mert akkor hozzuk." Őt, a fenséges mutymákot . Ez Piroska saját kreációja - vajdasági http://vajdasag.lap.hu/ gyökerekkel rendelkező hölgy; így lehet, hogy onnan is jött ihlet, mert a név elég szerbes - és mint minden, ami a konyhájából kikerül, valami isteni! Már régen megígértem ennek a csodának a leírását, fotóját, hogy ne csak mi kapkodjuk a levegőt attól az ízélménytől, hogy ilyen finomságot is kitalál az emberi elme! Nem annyira bonyolult dolog, de kétségtelen, hogy oda kell figyelni rá, ha olyan igazán gyönyörűségesre/jóra akarja az ember csinálni, ahogy az ötletgazdasszony készíti és szervírozza.

Lássuk hát mik az összetevők hozzá, az egyik legjobb pestbudai szakácsnő szíves közlése alapján ;-)) : Kb. másfél kg szép eper, 5 darab édeskés kétszersült (piskóta nem jó, mert szétázik), 4 egész tojás - elválasztjuk a fehérjét és a sárgáját - és 1 l tej. Kell még pár zacsi vaníliáscukor is, és összesen 10-11 evőkanál kristálycukor.

A 2-3 evőkanálnyi kristálycukorral + 2 zacskó vaníliáscukorral kikevert tojássárgákat 3 evőkanálnyi finomliszttel simára összedolgozzuk a még hideg tejben. Ezt a masszát aztán - ami klassz vaníliapuding lesz házilagosan készítve, nem az a rákosító, mérgező E110-zel, 120-szal vagy milyen sárgítóval pancsolt gyári - ÁLLANDÓ KEVERGETÉS mellett nagy lángon - hogy együtt melegedjenek - AZ ELSŐ PUKKANÁSIG főzzük! Akkor azonnal elzárjuk, nehogy a tojás kicsapódjék meg tej összefusson! Összetördelünk két-három szelet édes kétszersültet kb. 2-3 cm-es darabokra, majd beleöntjük abba tálba, amiben szervírozni óhajtjuk később a mutymákot. Erre az "ágyra" borítjuk azon melegében a megfőzött vaníliapudingunkat, melyet így rögvest le is zárunk és kihűtűnk. (Piroskánk a Tupperware edénycsalád http://tupperware.lap.hu/ egyik nagyalakú, guszta tengerkék bödijében szokta ezt nekünk szállítani, hiszen bombabiztosan záródó fedele van nekije...) Aztán a hűlés ideje alatt elkészítjük rá a mennyei koronát, magát az eperhabot. Miután a pudingba is helyeztünk pár szép, megmosott egészben-félben hagyott szemet - mondani se kell persze, hogy a tojásokat csakis alapos forróvizes lesikálás után használjuk fel, vagy eleve kezelt darabokból dolgozunk, hisz a szalmonella-fertőzést így lehet elkerülni - majd a többit is félbe vágjuk. Ezt a kb. kilónyi gyümölcsöt (ami az alcím szerint lehet még málna, ribizli, szeder is, ha kicsúsztunk volna az eperkorszakból) fogjuk a 6-8 evőkanál cukorral felvert fehérjéhez keverni (minél több benne a cukor, annál keményebb lesz a tojáshab, ezért a pudingnál kicsit érdemes visszafogni az édes ízt), szintén összetörve a habverőnk által. Így gyönyörű, fényes, könnyű, omlós, friss eperdarabokkal ízes finomságot nyerünk, melyet,- ha elkészül - ráöntjük és elsimítjuk a kihűlt és összeállt vaníliáspuding tetejére. Egész eprekkel díszíthetjük művünket, mely egy-két napig biztosan eláll a fridzsiderben.

Ha már nem bírtunk ellenállni az illatának-"megjelenésének" - nem is lehet! - és belecsaptunk, akkor viszont hamar el kell fogyasztani, mert a hab már nem tartja magát sokáig. De nincs is olyan őrült, aki hagyná megromlani ezt a csodát!! Nyári asztalok desszertdísze is lehet, mert annyira dekoratív, amennyire isteni! Mivel jól záródó edényben nyugodtan szállítható, születésnapi partik, kerti ünnepségek, elegáns vacsorák fénypontjaként ajándékba is vihetjük; kis mentalevéllel még jobban felturbózva a látványát. A siker garantált :-)) Még több eperes ínyencség itt: http://szamoca.lap.hu/



Fotók: Sebő Gábor




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció