media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Kánikula ellen könnyű eper- és karalábé levessel





Hőségriadó várható, ha megrohan minket a kánikula, ebben a felmelegedett légkörben. A szó jelentése kutya, hiszen "Az ókorban római csillagászok megfigyelték ugyanis, hogy a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga a nyár közepén egyszerre kel a nappal. Ez a csillag a Sirius, melyet neveznek Suthisnak, Kutyacsillagnak és Caniculának, vagyis Kis Kutyának is. Ezek az ókori csillagászok úgy vélték, hogy a Sirius okozza a nagy nyári hőséget. A mai tudomány ezt az elképzelést elveti, hiszen a Canicula 80 trillió kilométernyi távolságban található a Földtől, így nem befolyásolhatja időjárásunkat." - írja a Sulinet. Nos, ha az eb nem is befolyásolja a kutyameleget, a globális felmelegedés, amit a széndioxid- és monoxid kiáramlása okoz annál inkább... Sajnos most ezen egyelőre nem sokat tudunk még sokat változtatni(bár kicsit kevesebb autókázás, gázfüstölés, tehenek illedelmesebb pukizása, ami visszafogná a metánkibocsátást ;-)), stb.), csak elviselni valahogy.

Ebben segítenek a könnyű, hűsítő levesek, hiszen ilyenkor nagyon sok folyadékot kell magunkhoz venni.. Már írtam a meggylevesemrőlhttp://www.lico-art.hu/media/szem-szaj22.php, amit én főzni szoktam. (miért ne, ha a legfinomabb fagylaltot is "főzőtt" jelszóval hirdetik?!)

Nos, most a maradék eprünket áldoztam be. Hiszen amikor ezt írtam, `07-ben a korai vad nyárnak köszönhetően az eperszezon már is lezúdult (2008-ban május végén még elég húzós ára van). Mi mindig onnan tudjuk, hogy közelít az illatosan vöröslő gyümölcs-mennyország kapuinak megnyitása, hogy Surányban - Duna-kanyar, Pócsmegyei sziget http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=276 - , ahol házunk van, mindenki hétvégén is a földeken dolgozik és szedi a sziget drága kincsét amit aztán az út mentén árul. Május végén rendezik hagyományosan Tahitótfalun az Eperfesztivált is http://www.eperfesztival.com/A másik csalhatatlan jelünk az, hogy Piroska barátnénk elhozza az évi tradícionális MUTYMÁKJÁT.



Ez egy gusztusosan rebbenő könnyed csoda tojásfehérje-habból, eperből, házi pudingból és kétszersültből költve!
http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=348. Amennyire elragadó látványnak, annyira leírhatatlanul finom az illata és az íze. Meg az a gesztus is, ahogy mindig megkínálnak a csak számunkra készített friss mutymákkal egy májusi szombat vagy vasárnap délelőtt. Pont, mikor már nagyon ki vagyunk éhezve családilag egy könnyű nyári ínyencségre! Ám azt csak ő, e Vajdaságból származó ötlet gazdája tudja mesterfokon csinálni.... (Mondjuk általában klasszul süt-főz)

Szóval, mivel Dórink két hete Csepelről, mint a "Szedd magad" mozgalom élharcosaként vagon gyümölccsel tért haza, a maradék két-három maréknyival, - ami kicsit már szottyosodott is - nem tudtam mit kezdeni. Habbal, cukorral már senkinek nem volt kedve enni belőle, hár gondoltam miért ne? Legyen a Te neved leves! Megtisztítottam gondosan, mivel az eper= fragaria,- ami ugye a rózsafélék családjának tagja - szúrós indáival a földön kúszik, utána lecsumáztam és kis cukorral elkezdtem pici szőlőolajon rottyasztani. Utána meghintettem durumlisztettel, hogy legyen tartása, és felengedtem hideg vízzel. Fődögélt, aztán mikor már forrt, tejföllel dúsítva elkezdtem kézi mixerrel szétaprítani. Habos rózsaszínes lett, amibe beleszórtam 1 db megmaradt és felvagdalt sárgabarackot. Ízesítettem nádcukorral, szőlőcukorral, egész fahéjjal, szegfűszeggel, pici tejszínnel. Jól megkevertem, kavartam, majd lehúztam a tűzről és hideg vízbe állítva kezdtem kihűteni. Utána irány a fridzsider! Ebédre kellően hűvös lett, nagy adag - igazi! - tejszínből készült habsapkával díszítettem. Pikánsan finom lett, a kétféle gyümölcs jól megfért egymással.

Az eper - bár szokott arra érzékenyeknél, főleg pici babáknál bőrkiütéses allergiás reákciókat okozni - nagyon egészséges! Vértisztító, C-és E-vitaminbomba, rák, kötőszöveti gyulladások, szívelégtelenségek megelőzésére is szolgál; rostok, fehérje,só és szőlőcukor is van benne. A bőrre dörzsölve pedig peelingszerű hatása van és véd az ultraibolya sugárzás károsító hatása ellen. (forrás: internet)A színe és formája (lüktető vöröslő szívet mintáz ;-), az illata afrodiziákumnak is elmegy,



hiszen a Pretty Woman http://www.tvfilm.hu/tvfilm/index.php?f=leiras&fid=4125 című film 1990-es bemutatója óta még itt is mindenki "tudhassa-láthassa", hogy epret majszolni pezsgővel az nagyon nagyon cool és igazgató! Richard Gere szerint mindenképpen ;-)) és nem árt őt utánozni e luxusban! Még egy film - az Eper és vér című, 1970-ben rendezett amerikai dráma - köthető e gyümölcsnévhez, ha már... http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=636&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=2 mely az erőszakkal elfojtott diáklázadások történetét vitte vászonra Lennon dalaival. Itt az "eper" azokat rajongó, naiv kamaszokat jelképezi, akiket keményen legyűr a hatalom ereje, az első vérig...

Nálunk a kertben - hajdanában még erdő volt a helyén- megterem az eper kisöccse, a tüneményes pici szamóca is, itt-ott elbújva. Apró, borsónyi szemei hihetetlen erős illatot és friss-édes, üde ízt adnak, nem csoda, hogy mindig levadászunk jó maréknyit belőle!

Nos, a másik kellemes könnyed nyári lélötty a karalábéleves.



Én nyersen is igen szeretem, de megfőzve is üdít. Két nagy darabot meghámoztam (jó, ha rugalmas a héja, akkor még nem fás!), felkockáztam, szőlő+dióolajon megpároltam. Rá a (nálam) szokásos kis rántásnak való kanálnyi durumliszt rápirítva majd hidegvízes zuhany neki! Két vékony sárgarépát is felkarikáztam, meg egy szál fehérgyökeret. Babérlevél, petrezselyem, irinyó-pirinyó kurkuma (színt ad+ Alzheimer-kór ellen véd), tengeri só, pohárnyi joghurt, majd hozzá csipetnyi friss bazsalikomlevél és rozmaring szag- és ízélménynek - nos ebből állt össze a nagy mű. Húsz percig, ha puhult, aztán hagytam összeérni a benne valókat a már elzárt gázon lévő edényben. Lehet melegen és hidegen is fogyasztani szerintem. Egy cseppnyi vörösborecet pikánssá is tette a semleges ízű karalábét. Ez föld kincse (szintén internet bölcsesség alapján):- a brassica cavolorapa - tipikusan közép-európai zöldség, ami többek szerint öklömnyinél kisebb méretben a legfinomabb. (A mienk most nagyobb volt, de jó zsenge!) Káliumban a leggazdagabb, de van benne kalcium és magnézium is, melyek egymás felszívódását segítik, és A- illetve B-vitamint is tartalmaz. Segít kitisztítani a tüdő nyálkahártyáit, a vért (káliumával) , ami savasból így lúgossá válva a máj munkáját könnyíti meg. És a benne lévő kén, vitaminok és ásványi anyagok miatt sebgyógyulásban is verhetetlen! Antibiotikus hatása is nagyszerű, kívül-belül használva mindenképpen gyógyít. Főzve persze veszít értékéből, de levet is lehet belőle sajtolni.




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció