media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Bemutatkozó

Van hova menni didergés helyett

Szókrátész a Ráday utcában, a Nagy Ő szolija mellett

Kutyafül

Pesti, budai virágos tavasz állatságokkal

Változatos tél

Új a régi helyén: Lukáts Andor Sanyi és Aranka Színházában Beckett-előadás

A pénz beszól

Oda a grund! - Dózer vár a Bauahus-házban működő Kultiplexre

Soros útmutatója a gyarlóság korában

Hová, de hová menjünk???

Obama kedvence 26-án, vasárnap Budapesten - soha vissza nem térő élményként

Polanski vámpírjai nyáron újráznak a Magyar Színházban

2009-BEN IS FOLYTATÓDIK A SAMBOSI JAZZ A TELEKOM ZENEHÁZBAN

Tavasz-nyár

Al Di Meola pár hét múlva újra Pesten penget

Portugália eldalolt fájdalma, a fado

Sportosan

Halál a habokban - Azér` a víz azúr! (az életmentő úszástól a vizihokiig)

Őszi programok

Zsidó Nyári Fesztivál , a tuti nyárzáró buli augusztus 25-e és szeptember 9-e között

III. FALKART - Falk Miksa utcai galériás happening szeptember 15-én

Nyárutóból ősz, majd tél

Pinchas Zuckermann 5-én a Dohány utcai zsingógában!

Tavaszi vigasságok

Sanyi és Aranka vár a Hólyagcirkuszban! /vagy fordítva ;-)/

Vasárnapi musicalparádé

DIDERGÉS HELYETT

Zeneakadémia: Nagy siker volt Tony Lakatos Brazil Projektje

Új pöpec hely a Belvárosban: kiállítások és koncertek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

KFT-koncert a PeCsában: élőben - a már kapható új CD-ről is - szólnak a nóták

ŐSZ HÚRJA ZSONG, DE NEM MONOTON!

Szombaton éjfélig párizsi hangulatban sétálhatunk a Falk Miksa utcában

Nemzetközi Cirkuszínház Fesztivál

Gyökérkezelés

Udvaros is a frisset szereti ?

Albert Györgyitől - nyugodjék békében , ha hagyják, de nem - egészen Hamvasig....

Elszállt egy Fodor a hőségben

ERŐSZAK AZ ERŐSZAK! (a bulvárszenyák és mások erkölcseiről)

Kit szolgálnak és védenek?! És kik?!!

A kertévék gyomra - Győzike vs. Hujberék

Bitch-bloggal a felszabadítás rögös útjain

Ha volna olyanom, tele lenne mindennel, most főleg az SZDSZ-szel...

007-es ügyeink - James Bond hajaszála is égnek állna ezektől!

Fábry- éppen most békülény -sóder által homályosan

50. évforduló: "csapatai harcban álltak"

„Tiszta szívvel betörök, /ha kell, embert is ölök.”

Zsidózzunk egy jót végre!

Apokaliptikus augusztus 20-a Abszurdisztánban
(In memoriam Örkény István)


Csókolom a Demszky értünk dobogó pici szívét!

Azok az ötcsillagos anyák!

Szem-szájnak, fülnek ingere

Farsangi fánk karcsúsítva

Orosz téltől tavaszig francia szinek virulnak Budapesten

Fűben, fában, kőrepedésben emberi arcok. sorsok rejteznek

Bálint napjáig randevúzhatunk a Hermelines hölggyel Budapesten

Budapest a Szentföld kihelyzett tagozata szeptemberig

Quo vadis Rajkó ?

Mucha bácsi nem törpe: ő a szecesszió óriása

Le a piramisokkal!

István luxuskivitelben, de miért???

Az eper csimborasszója, a mutymák!

Szilveszteri szerencsebűvölet a konyhából: lencse és sertésoldalas

Beckett párterpiája

Kultúránk meg az ő házai Velencében Arany Oroszlánt "lőttek"

Vaszary Jánossal ünnepel a Magyar Nemzeti Galéria

Hundertwasser labirintusa a Szépművészeti Múzeumban

ESTE Koltainál: hát nem volt sírás-rívás

Ez a Menzel-mese hab Hrabal sörén

2007 legnagyobb durranása: Nem kövületek, hanem maguk A KÖVEK GÖRDÜLTEK elénk júliusban

BAKSA SOÓS JÁNOS lehozta nekünk a csillagokat is az égről

Kánikula ellen könnyű eper- és karalábé levessel

Megszólaltak az ítélet harsonái a Bartók Rádióban

Bobby McFerrin ének- és táncórája

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

Tiffany és Gallé megvalósult üvegálmai az Iparművészeti Múzeumban november 18-ig

Akiket a Szőke mozdonyának füstje megcsapott - Hasutasok

Télire: jól bebugyolált pulykakakas ;-))

Itt van 2007 az aranygaluska és a Tűz-Disznó jegyében !

Üdvözlégy áprilisig Vincent Van Gogh, Te Fényhozó!

Berek Kati felaraszolt a csúcsra

Picasso, a nők bálványa

A legfiatalabb Paganini-fióka nyert nyáron jazzversenyt - most év végéig a jazz-harsonások jelentkezését várják

Nőből vagyunk

Balatoni anzix :(( - Ahol a magyar nők a leggyönyörűbbek???

Kánikulában még a hónaljkutyák támadását is túl kell élni

Anyák Napja - meg ami mögötte van Celebeszen

Fürdőruha vagy nudizás?

A Bálint-napi szívcunami elmossa partjainkat

Cipő- és szandálmustra az emelkedettség jegyében ;-)

Divatban a válság - beszökött az ősz karján sajnos :(

Csizmamustra `09-10

Hogy kerül a csizma az asztalra??!

Amikor POPÓ villan váratlanul...

Asszonytartás, ahogy azok a csodálatos férfiak ;-)) elképzelik

Divat minden, meg annak az ellenkezője is

Divat Jupiter évében: színes virágba borulunk idén végre!

Az iWiW-ről leiratkozás története

Légy tiszta mindhalálig! MINDHALÁLIG???!!!

Faludy György vajas kenyere nem okozott botrányt

Nehéz és drága kenyér a hableányság manapság!

A helyzet csak fokozódik a cipőfronton

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Kultúrális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu, www.muvesz-vilag.hu

Cikkek




 Itt van <b>2007</b> az aranygaluska és a Tűz-Disznó jegyében !

Itt van 2007 az aranygaluska és a Tűz-Disznó jegyében !

Volt 1x1 karácsony is...

Fekete lett minden szempontból (csak az első napján 13 halottról szóltak a közlekedési és katasztrófa-hírek, gyorshajtás, hangulatos lakástüzek miatt)...

Nagyon emlékezetes lett nekünk is az a szent perc `06-ban is, de hálisten nem ilyen tragikus eseményről: már lebontott karácsonyfánk például a leghülyébb ám legkreatívabb címért szállhatott büszkén harcba. Az évek során volt már halszagú (a pontyos mellett árulták), fagyott bele ferdén a vödörbe az erkélyen, és ki sem nem engedett estére, úgy srégen kellett díszíteni ;-), volt zaklatott ruhagfogas-jellegű asszimmetrikus csotriság, szóval volt már minden ínyencség.... De `06-ban, épp este meg az derült ki, hogy párom a drága, kivitte a nyaralónkba valami dobozban a díszeinket, összecserélve más hülyeséggel, amit oda szánt. (Jövőre adunk neki két jól látó szemet is ajándékba) No problem; majd nyáron felcsicsázzuk velük a számtalan ecetfát ;-)) Na, mielőtt teljesen összeomlottam volna, kitaláltam, hogy jobb híján az ékszer+kisállat-kollekciómiat aggatom rá IKEA-almadíszekkel együtt. Lógtak tehát rajta ékszereim, láncaim kíséretében(amúgy a legszebb formájú fácskánt eddig!) két nyuszi, négy Kistehén (pedig, hogy sivította Klemencz László énekében:"Nem leszek karácsonyi dísz a fán!", hát de bizonycsodálkozó macik+ pandamackó, birkák, szerencsemalac, rénszarvas, apró mackó, stb. Megkapták mindannyian tőlem a fa leszedése után a "Hősies helytállásért/függésért" Érdemérmet ;-)). Kívánok egyébként mindannyiunknak nyugisabb, békésebb és emberségesebb `07-et, ha egyáltalán ebben a politikai=pénzért acsarkodásban ez még lehetséges! A csillagállások idénre is - szakértők szerint - nagy és gyakran fájdalmas változásokat generálnak majd, hiszen egyrészt a Szaturnusz (a kemény sorsbolygó, az elszámolás, nehézségek, változások jelölője) éve jön március 21-től (bővebbet:http://komolytalan.bolgter.hu/?post id=107707, másrészt február 18-tól beköszönt a kínai újév,mely a Tűz-Disznó jegyében telik majd el (ezért is ellentmondásos évünk lesz, mivel 12 állat közül, amelyik Buddhát köszönteni ment, a disznó épphogy vizes jegy, tökellenséges a tűzzel): http://varazsgomb.tar.hu/kinai.htm. Szóval ezt kell beosztanunk idénre ;-))...

Nos bölcselkedések után vissza a konyhába: a szabadtéren árult édességek - amelyek az ádventi hangulatot is hivatottak feljebb srófolni novembertől karácsonyig, meg minden kirakodó vásáron kaphatók egész évben - nagy sztárja a kürtőskalács. Az igazi kürtösnek - ott hazájában, az unióssá vált Erdélyben, ahol kemencében forog és talán még nem a vevő átverése a cél - olyan foszlós, aranysárgán vastag, illatos puha bele van, hogy csak na! Huszonéve Debrecenben még tudtak ilyet sütni! (Azóta soha sehol effélét nem láttam-ettem Magyarországon, mert a hártyavékonyra spórolt csúfság divatja teljesen elharapódzott mindenfelé eszméletlen pofátlan árakért!!!!)

Na, ilyen isteni tésztája volt a mi karácsonyi menünk második fogásának is. Ez nem más, mint az aranygaluska, őfensége - hajdani üzemi konyhák fejedelme: csinálják még valahol? -, amit könnyű előre elkészíteni, hamar megvan mégis isteni és ünnepi. Az első fejezet persze az isteni halászlé volt a zuram módján... Aki, szeretett Leheljét megcsalva a Nagycsarnokban vásárolt be ehhez2 kg pontyszeletet (nem írtunk háznál állatot!), fél kiló vegyes haldarabot és halmájat. Ott csak nagykiszerelésű ikra volt, máshol vett kevesebbet. Ezt ő így csinálta a szokásos módján, ami finom és tüzes és giga adag!!: négy nagy vöröshagymát megpucol, felaprít és olivaolajon megfonnyaszt az AMC-szerűségünkben.(ebben nem kell soká főzni a tűzön, mert jól őrzi a hőt.) Beleszór íz- és színhatás kedvéért jó pár kanál házi pirospaprikát - szóval valami jófajtát vegyünk -, kis sóval-borssal és mindezt felengedi annyi hideg vízzel, amennyit megkíván az a két és fél kiló hal "átlényegült" formája ;-)). Az a jó, ha ellepi, úgyis kicsit kocsonyás és sűrű lesz a végére. Kis lángon, gyöngyözve forralja, és közben készen vett halászlé-sűrítményt - kb. 2x 25 dkg - is bezuttyint a szeme közé. Egyszer régen, amikor jószándékból megkavartam, nehogy leégjen - hát majdnem leharapta a fejemet, MERT CSAK RÁZOGATNI SZABAD!Szerinte 20-30 perc alatt kész is, aztán estig hűlhet. Tálalás előtt, a melegítésnél kerüljön hozzá az ikra , nehogy cipőtalp-keménnyé főjön! Az összeért "izája",- ahogy Belgiumban élő, magyarul törve beszélő, (nem ezért, de) sötétlelkű ám főzéshez értő ismerősünk (sajnos, hogy az) mondaná - az ünnephez méltóan mennyei volt.



Ezt enni többhetes programunk, mert a Gábor csak nagyban gondolkodik és főz. (A katonáéknál volt konyhás is... ;-)) Nem mondom, először, másodszor, harmadszor is isteni. De ezután negyedszerre bennem meg a lányomban aztán fokról-fokra csökken a lelkesedés. Még egyszer szokott ilyennek nekifutni: nyaranta nyílt tűzön főzve. És ebből ennyi elég is egy évben. ;-)))

Nos, a komótos, megfontolt evést igénylő lé után (hányan is töltik a szentestét a gégészeten halszálkával küzdve??)lássuk az én "eccerű de naccerű" galusomat,)">




ami- minő meglepő! - kelttészta
, mint minden általam tudott süti. Hasonlóan készül, mint a pizza (lásd a Tésztaság fél egészség! cikkben), csak nem sósra fazonírozva.

Fél kilónyit a durum sima lisztből vagy teljes kiőrlésű+simalisztből(kb., nem vagyok a mikromérésre hitelesített Stahl) nagy bödibe öntök átszitálva. Ettől levegősebb-könnyebb lesz majd a tészta. Utána öntöm a mikróban már meglangyosított, bögrényi cukros tejben megfutottatott, habos élesztőt. Összekeverem, majd két-három egész tojást, pár kanálnyi olivaolajat (vagy olvasztott vajat/margarint), pici sót, négy-hat kávéskanál cukrot teszek hozzá. Régebben - amíg a lemoshatatlan gombaölőszerekről nem tudtam -, én is reszeltem bele citromhéjat, ám most ezt így veszélyesnek ítélem. (a nagy szakácsok - sans gens - felelőtlenül ajánlják továbbra is, mintha ez a jelenség nem létezne!) Mehet még egy tasaknyi vaníliáscukor is bele. Ha minden benne van, ölbe kapom a bödönt, és folyamatosan egy nagy fakanállal úgy verdesem a tésztát, - de van, aki géppel oldja meg -, hogy szép síma, fényesen egynemű legyen. Akkor letakarva, jól bebagyulálva mehet is kelni. Nekem a fürdőszoba a legmelegebb, tehát oda kerül, tiszta törülközőkkel burkolva. Egy nagyon fontos: hogy ne fázzon meg, ne nyitogassuk rá az ajtót, hűvös levegőt beküldve.

Mivel ezt meg lehet délelőtt, kora délután csinálni, amíg dolgoznak az élesztőgombák, addig másra is jut idő. Evés előtt kb. egy órával - ha már gyönyörűen magasan, szálasan felemelekedett, tehát megkelt! - kiborítom a gyúródeszkára (nekem Tupperware-lapom van.) Átmozgatom, kézzel, sodrófával jól meggyúrom rugalmassá. Majd szépen kilapítom és kis poharakkal korongokat szaggatok belőle. Ezek is kelhetnek még egy darabig tiszta ruha alatt a konyhamelegben. Amikor felpuffadnak, indulhat az újabb menet, sütés.

Tepsit, nagy jénait, stb. kikenek kevés olivával, és lerakom az első sort pufi korongot, meglocsolva pici olajjal, hintve rá cukrot és durvára vágott diót. Aztán jön egy újabb sor: lehetőleg úgy, hogy a két korong közötti résbe illesztem a tésztadarabkát, ami olyan pogácsanagyságúvá nőtt közben. Olaj, cukor, dió megint, a maradékokat is egybe lehet gyurmázni, minden falat érték belőle! Amíg ezzel szórakozunk, be kell gyújtani a sütőt - nekem a szokott fél-háromnegyed hétes állásra -, hogy már langyosba induljon a móka! Vízzel teli edényke is kell bele, hogy gőz fejlődjék, mert azt megkívánja a kelttészta. Ha elrétegeztem mindent, mehet sülni! Figyelni kell azért, mert a teteje hamar pirul. Isteni illatfelhó árad hamar szerteszét, de a vége előtt - bele kele szúrni hústűt, hogy nem ragad-e még a belseje? - ajánlatos pici forró tejjel is locsolni: foszlósabb lesz tőle. Látványnak aztán az asztalon maga a csoda: összenőnek, felduzzadnak, egybeérnek egymással és a dióval is a galuskák: valóban egy aranybarna, mosolygó mámor lesz az egész! Lazán omlik a tálalásnál, habkönnyű és pár napig mikrózva is jóízűen könnyed marad reggelire, uzsira. Ez a mostani csodálatos lett (ellentétben először megpróbált zserbómmal, ami ehető, de még nem az igazi, sajna.

Borsodó - 3-4dl jó fehérbor, 3-4 egész tojás, 3-4 evőkanál cukor - is illik hozzá, de nagyon! A bort felforraljuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat habüstben a cukorral kikeverjük, felverjük. a kihűlt italt hozzáadagoljuk, és a tűzre téve addig verjük erőteljesen - a karácsonyi idegrohamot így lehet KREATÍVAN kidühöngeni!- míg habosra fel nem fut az edényben. Melegen vagy hidegen tálalhatjuk, ezna borlevest is felidézi-helyettesítheti ilyenkor... Hűtve eltehető ez is. Bár a vaníliasodó is finom rá, de azt - bár macerás némileg - csakis valódi növényből főzzük! Ugyanis a kész pudingporok olyan E-110-es sárgító anyagot tartalmaznak, amit jobb helyeken méregként kezelnek és betiltottak rég. Remélem kép híján - azért lesz! - is hihető, hogy ez igazán ünnepi étek, noha nem drága és nem nehéz elkészíteni (a munkás és mégis folyton berepedő beiglivel ellentétben).

Amiről viszont itt a fotó (kedvenc karácsonyi állatunkkal), az a másik téli ász: a mákosguba! Emlékszünk még, mielőtt beslisszoltunk volna 2 és fél éve a EU-ba, mennyit aggódtunk azon, szabad-e majd nekünk ezentúl mákostésztát falni odabent??!! Hát tény, hogy amíg nálunk kerti dísznövény is ez a szépvirágú gubós, és száraz magjait élvezzük is; addig máshol - Afganisztán és vidéke - az ópium kinyerésére használják nagyipari módon és terítik szerte a Földön. A még zöld gubóját megkarcolják - ezt Bálint gazda után szabadon írom - majd a reggel kiserkent tejnedvet megszárítva összegyűjtik. Ennek kábító hatását már az ókorban ismerték: Hippokrátész fájdalom- és görcsoldónak írta le. Magyar parasztasszonyok is itatták a mákteát kölykeikkkel, hogy csituljanak már el kicsit... Effektív kábszerré válása Kína, India ópiumpipa-szívási szokásaival terjedt el a nagyvilágban. Hiszen morfin, papaverin és kodein - a gyógyászatban használatos szer mindegyik -lappang benne, és 1931-ben egy magyar kutató, Kabay János oldotta meg ezeknek az alkaloidáknak a nagyüzemi kinyerését. Erre is, no meg számtalan mákos ételünkre is büszkék lehetünk : a sima mákos nudli, tészta, (tökös)mákos rétes (Bródy János egyik legszebb száma erről szól), barchesz rá szórt mákszemekkel meg a karácsonyra fogyasztott guba, mind jóízű hazai fogás. Mindegyiket könnyen és hamar lehet elkészíteni és kellemes fogyasztani. Még mákos beigli-fanok is léteznek, ha nem is értem meg őket...

120 gr mákot megdarálunk (kávédarálóban is lehet, bár a gép nem repes ezért. De nagy néha..). Én hármunknak kb. 6 kiflit szeleteltem föl (száraz is lehet)és olajjal vékonyan kikent jénaiba elkezdtem lepakolgatni, akár az aranygaluskát. Evőkanálnyi mézzel és annyi tejjel, amennyi nem áztatja még el, megöntöztem, majd rászórtam mákot. Ezt így ment, amíg volt a kiflikből. Tejjel-mézzel folyt már a konyha is; a mákszemek felhője volt a ráadás. A végére megtelt a kerek jénai, lezárásként 1 egész tojással elkevert tejet folyattam még rá, és a maradék mákot. Ez is ment az előre langyosított közepesen meleg sütőmbe, és amíg ettük a torinói krémlevest - paradicsomleves belereszelt sajttal - el is készült a drágám. A teteje kicsit pirult, a tej és a méz édesen puhává tette a kifliket míg a mák meg izgalmassá. (Szerintem - nem próbáltam, de - sajtosan-sósan, vagy diós-vaniliásan is kellemes lehet; olcsónak mondható, hiszen a kifliket még meg lehet venni egyelőre bankhitel nélkül is, és a többiből se kell rá/belé sok...)

br>


További cikkek

COOL NYÁR 06!

Zsidó Nyári Fesztivált

Margitszigeti szivárvány júliusban: kubai karnevál, brit örömzene, ír sztepptánc

SAMBOSI GIPSY FESZTIVÁL

Terényi Napok: július 13-16

Zsámbék Jazz Open 2006

Szem-szájnak, fülnek ingere

Meggyleves után siklik a csíkos vitorlás krumplicsónak

Gazpacho: Spanyolország hűsítő csókja a vad forróságban

Radics Gábor Jazz Hegedűverseny döntője a Magyar Rádió Márványtermében

Rácson innen és túl, avagy ki szabad és ki a rab?

Kiállítás a Csókban

Tavaszra hangoló koncert

Kincses középkor a Szépművészeti Múzeumban

A pénz beszél

Szedjük a sátorfánkat....

A német gazdaság a foci VB-hez közeledve kezd formába lendülni

A 2007. évre vonatkozó előrejelzés

Fapados fodrászat

A legutóbbi franciaországi zavargások háttere

Hírmorzsák a nagyvilágból


© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció