media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Bemutatkozó

Van hova menni didergés helyett

Szókrátész a Ráday utcában, a Nagy Ő szolija mellett

Kutyafül

Pesti, budai virágos tavasz állatságokkal

Változatos tél

Új a régi helyén: Lukáts Andor Sanyi és Aranka Színházában Beckett-előadás

A pénz beszól

Oda a grund! - Dózer vár a Bauahus-házban működő Kultiplexre

Soros útmutatója a gyarlóság korában

Hová, de hová menjünk???

Obama kedvence 26-án, vasárnap Budapesten - soha vissza nem térő élményként

Polanski vámpírjai nyáron újráznak a Magyar Színházban

2009-BEN IS FOLYTATÓDIK A SAMBOSI JAZZ A TELEKOM ZENEHÁZBAN

Tavasz-nyár

Al Di Meola pár hét múlva újra Pesten penget

Portugália eldalolt fájdalma, a fado

Sportosan

Halál a habokban - Azér` a víz azúr! (az életmentő úszástól a vizihokiig)

Őszi programok

Zsidó Nyári Fesztivál , a tuti nyárzáró buli augusztus 25-e és szeptember 9-e között

III. FALKART - Falk Miksa utcai galériás happening szeptember 15-én

Nyárutóból ősz, majd tél

Pinchas Zuckermann 5-én a Dohány utcai zsingógában!

Tavaszi vigasságok

Sanyi és Aranka vár a Hólyagcirkuszban! /vagy fordítva ;-)/

Vasárnapi musicalparádé

DIDERGÉS HELYETT

Zeneakadémia: Nagy siker volt Tony Lakatos Brazil Projektje

Új pöpec hely a Belvárosban: kiállítások és koncertek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

KFT-koncert a PeCsában: élőben - a már kapható új CD-ről is - szólnak a nóták

ŐSZ HÚRJA ZSONG, DE NEM MONOTON!

Szombaton éjfélig párizsi hangulatban sétálhatunk a Falk Miksa utcában

Nemzetközi Cirkuszínház Fesztivál

Gyökérkezelés

Udvaros is a frisset szereti ?

Albert Györgyitől - nyugodjék békében , ha hagyják, de nem - egészen Hamvasig....

Elszállt egy Fodor a hőségben

ERŐSZAK AZ ERŐSZAK! (a bulvárszenyák és mások erkölcseiről)

Kit szolgálnak és védenek?! És kik?!!

A kertévék gyomra - Győzike vs. Hujberék

Bitch-bloggal a felszabadítás rögös útjain

Ha volna olyanom, tele lenne mindennel, most főleg az SZDSZ-szel...

007-es ügyeink - James Bond hajaszála is égnek állna ezektől!

Fábry- éppen most békülény -sóder által homályosan

50. évforduló: "csapatai harcban álltak"

„Tiszta szívvel betörök, /ha kell, embert is ölök.”

Zsidózzunk egy jót végre!

Apokaliptikus augusztus 20-a Abszurdisztánban
(In memoriam Örkény István)


Csókolom a Demszky értünk dobogó pici szívét!

Azok az ötcsillagos anyák!

Szem-szájnak, fülnek ingere

Farsangi fánk karcsúsítva

Orosz téltől tavaszig francia szinek virulnak Budapesten

Fűben, fában, kőrepedésben emberi arcok. sorsok rejteznek

Bálint napjáig randevúzhatunk a Hermelines hölggyel Budapesten

Budapest a Szentföld kihelyzett tagozata szeptemberig

Quo vadis Rajkó ?

Mucha bácsi nem törpe: ő a szecesszió óriása

Le a piramisokkal!

István luxuskivitelben, de miért???

Az eper csimborasszója, a mutymák!

Szilveszteri szerencsebűvölet a konyhából: lencse és sertésoldalas

Beckett párterpiája

Kultúránk meg az ő házai Velencében Arany Oroszlánt "lőttek"

Vaszary Jánossal ünnepel a Magyar Nemzeti Galéria

Hundertwasser labirintusa a Szépművészeti Múzeumban

ESTE Koltainál: hát nem volt sírás-rívás

Ez a Menzel-mese hab Hrabal sörén

2007 legnagyobb durranása: Nem kövületek, hanem maguk A KÖVEK GÖRDÜLTEK elénk júliusban

BAKSA SOÓS JÁNOS lehozta nekünk a csillagokat is az égről

Kánikula ellen könnyű eper- és karalábé levessel

Megszólaltak az ítélet harsonái a Bartók Rádióban

Bobby McFerrin ének- és táncórája

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

Tiffany és Gallé megvalósult üvegálmai az Iparművészeti Múzeumban november 18-ig

Akiket a Szőke mozdonyának füstje megcsapott - Hasutasok

Télire: jól bebugyolált pulykakakas ;-))

Itt van 2007 az aranygaluska és a Tűz-Disznó jegyében !

Üdvözlégy áprilisig Vincent Van Gogh, Te Fényhozó!

Berek Kati felaraszolt a csúcsra

Picasso, a nők bálványa

A legfiatalabb Paganini-fióka nyert nyáron jazzversenyt - most év végéig a jazz-harsonások jelentkezését várják

Nőből vagyunk

Balatoni anzix :(( - Ahol a magyar nők a leggyönyörűbbek???

Kánikulában még a hónaljkutyák támadását is túl kell élni

Anyák Napja - meg ami mögötte van Celebeszen

Fürdőruha vagy nudizás?

A Bálint-napi szívcunami elmossa partjainkat

Cipő- és szandálmustra az emelkedettség jegyében ;-)

Divatban a válság - beszökött az ősz karján sajnos :(

Csizmamustra `09-10

Hogy kerül a csizma az asztalra??!

Amikor POPÓ villan váratlanul...

Asszonytartás, ahogy azok a csodálatos férfiak ;-)) elképzelik

Divat minden, meg annak az ellenkezője is

Divat Jupiter évében: színes virágba borulunk idén végre!

Az iWiW-ről leiratkozás története

Légy tiszta mindhalálig! MINDHALÁLIG???!!!

Faludy György vajas kenyere nem okozott botrányt

Nehéz és drága kenyér a hableányság manapság!

A helyzet csak fokozódik a cipőfronton

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Kultúrális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu, www.muvesz-vilag.hu

Cikkek




Farsangi fánk karcsúsítva





Január 6-án, Vízkeresztkor http://edesotthon.blogspot.com/2009/01/janur-6-vzkereszt.html kezdődik az elhúzódó világválságra nagyívben szaró, rongyrázó bálok időszaka szerte a földkerekén Brazíliától Velencéig. Ez már nagyon régen így van; ez a nagy - hol őszinte, hol fogcsikorgatva mutatott - vidámság eltart egészen hamvazó szerdáig, amikor már húsvétra (tehát a húsevés vétójára, a 40 napig tartó böjtre) készülnek az emberek (már aki, de persze Orbán Viktor ezerrel, naná). Kell is ebben a ködös-szottyos, undormányos, überhavas hideg időkben a karácsonyi - elkonzumált - ünnepek után, a húde-messzi tavasz előtt valami fényesség, hajcihő, amolyan "ereszd-el-a-hajam!" féleség. EZ A FARSANG, amikor a népek illetve az egyének kiléphetnek az önmagukra szögezett 359 napos ketrecből és álarcban vagy épp letépve a mindenkori kötelező felvett maskarát tombolhatnak egy jót.http://farsang.lap.hu/ Még a nagyon régen nem tapasztalt intenzitású világgazdasági válság sem bágyasztotta le a nagy bálozásokat... AItthon se: az Operabál régóta a pénzszórás, kivagyiság pesti szinonimája - páholybelépő 250-300 ezer, csak sétálni jogosító jegy kaja nélkül 86 ezer volt tavaly; idén mennyi lehet a sármos világsztár José Curát)http://www.josecura.com/ hallgatva? - ezért joggal feltételezem, hogy Kiszel Tünde pl. "minden körülmények között ott lesz az Operában " ;-))). Meg a többi celebek is milliós /néha kurva ízléstelen/ ruháikban... (a procc elleni felháborodást meg leszerelik megint 1000 csöves kézből etetésével.) Na, ennyire elemi erővel kell a sznob honi népeknek ez a puccos élmény a februári zegernyében - a KRESZ előirásait bibliaként értelmezve: látni és látszódni!!! A régebb óta hagyományos bálok - Jogászbál, Újságíróbál - mellett a többi újsütetűt is megrendezi/té/k, naná, majd nem!

Én még életemben nem báloztam (nem is fogok) - nem vonz iszonyú összegekért pofavizitelni méregdrága ruhákban (bár akkor már nem a honi gaggyerekben nyomatnám, hanem igazi világmárkát cibálnék csillióért magamra, az tuti!). DE nincs igazam persze, hisz ugye a mai élet fő törvénye a KAPCSOLATÉPÍTÉS a szó szoros értelmében mindenáron...

Ámde a farsang legkellemesebb jellegzetességét, a szalagos fánkot már jó régen megtanultam csinálni, ennyi örömöm legyen már nekem meg kisded családomnak :-DDD!



Aminek története - ki hinné, de mégis - visszanyúlik a fáraók és a zsidó Makkabi-felkelés koráig, ahogy erről ezen a linken olvasni lehet: http://www.landra.hu/cikkek/sutoipar/fank0601 ... Szóval ilyen múzeális étket ;-)) gyártottam múlt héten kisded családomnak vagy húsz darabot. Ez is kelttészta, amit imádok készíteni is (mert egyszerű, elvan magában, nem kell ötvenszer nyújtogatni, ránézni, dajkálni) és persze falni is. Az a gasztroélmény, hogy elomlik forrón és pihekönnyűn a szájban a sárgabarackdzsem csúszdáján - mmmmm!!! - leírhatatlan. A történelmi hátterét Egyiptom ellenére mégis sokan Marie Antoinette farsangi szökéséhez kötik - királynőként rebellisen ellógott a merev udvarból kicsit bóklászni az ünneplő tömegben, s ott evett egy utcai árustól vásárolt beignet-t http://whatscookingamerica.net/History/BeignetsHistory.htm, amitől teljesen lázba jött. Érthetően ;-))... Felvásároltatta az egész kosárnyi adagot, s otthon a Tuilerákban cukrászaival meg is komponáltatta újra ünnepi vacsorái fejedelmévé. Ez speciel, a miénkkel ellentétben, négyszögletes darab, vaníliasodóval nyakonöntve. Én a Cote d`Azure strandjain meg olyat láttam-vettem-ettem (töredelmesen bevallom rendszeresen), hogy azt az édes kelttésztát valami gépbe rakják, ami hosszú nudlivá formálja a lágy anyagot. Na, azt a vékony hurkaféleséget dobják aztán a forró olajba, hogy felduzzadjon érdekes fallikus szimbólummá, nem mondom ;-)))... Ha kisült, megporcukrozzák, s már lehet falatozni frissen. Jól megtölti a hasunkat fillérekért (ottani viszonyok között értendő) és nagyon-nagyon fincsi.
De szomszédunkban tartja magát az az eredetmese is, hogy egy özvegy bécsi pékné vágta volna fejbe türelmetlen kuncsaftját dühében kenyértésztával, ám az a jóember mögötti forró zsírral teli lábasban landolva felvette a ma ismert formáját és így fényes karriert futott be... ezeket a - szó szerint -ízes pletyókat Halász Zoltán örökítette meg könyveiben. http://www.gundel.hu/etterem/index.php?lang=hu&mid=22

Nekem mindegy, ki és hogy fedezte fel, a lényeg, hogy létezik!! Én itthon, ha erről van szó, mindig a hagyományos szalagos formát készítem el. Ezt azért nevezik így, mert ha jól csináljuk, akkor a két aranybarna része között sárgás csík húzódik, ami a szalag. Megtöltve forró baracklekvárral, megszórva porcukorral valami fenséges és tényleg a hétköznapokat ünnepivé varázsoló étek! Mivel otthon főleg Graham-lisztem volt - ami a gabonaszemek héját=korpáját is tartalmazza, segítve az emésztést, ahogy a nevét adó orvos javasolta - ebből és némi finomlisztből gyúrtam az alapanyagát. Kb. 400 gr-nyit szitáltam mély tálba - hogy még levegősebb legyen a tésztám - kb. 1/2 Graham és 1/2 finomliszt arányban. (csak Grahamből nem lehet sütni sajnos) Négy tojássárgáját adtam hozzá (a fehérjéket jól lehet mélyhűteni: felengedett habjukból madártej, stb. készülhet később), pici sót, citromhéjat (zacskós kiszerelésűt, mert a beérkezett gyümölcsöt lemoshatatlan gombaölővel kezelik, azt frissen nem reszelem bele már sehová), a meleg, édes tejben felfuttatott kockaélesztőt, négy-öt kávéskanál cukrot, némi olivaolajat(olvasztott margarint). Ezt jól összekevertem, majd elkezdtem bedagasztani fakanállal. Lehet persze géppel is, - van is ilyenem -, de szerintem kézzel az igazi. Amikor már szép fényes, egynemű lett, na akkor kicsit beszórtam liszttel, letakartam és eltettem kelni a legmelegebb helyiségembe, a fürdőszobába. Az nagyon fontos, hogy folymatosan melegen legyen a kelő tészta - tiszta törülközővel is bebagyuláltam - mert ha hideget nyitunk rá, "megfázik" - ettől pedig összeesik és már nem lesz olyan reppenően könnyű!

A kelttésztát ott lehet hagyni bármeddig
- mi is elvoltunk otthonról, csak koraestére értem haza a kis dolgos-szorgosan növekvő drágámhoz. Addigra már igen szépen feljött, teljes erejéből illatozott... Gyúródeszkán kiterítettem, jól átdömöcköltem, kinyújtottam és teáscsésze segítségével kiszaggattam a fánkokat, amiknek a közepébe a mutatóujjalmmal mélyedést fúrtam (ez lesz majd a sárgabarack-lekvár helye, ha kisül.) Megint letakartam tiszta konyharuhával, hadd keljen még, addig pedig beizzítottam a fritőzt. Egy üvegnyi naprafogróolaj ment bele, mert úszniuk kell az forró olajban a fánkoknak. Amikor már kellően meleg volt (170 fok körül), elkezdtem belehajigálni a pufikat. Először a lukas felükkel lefelé és LEFEDVE sütöttem őket (nekem érző lények!). Amint aranybarna lett mindegyik, megfordítottam a sütiket és indult a műsor újra. Show must go on! Így kialakult a gyönyörű szalagjuk is - lásd a képen -, ott táncoltak kecsesen, isteni szagot eregetve. Mivel Graham-lisztből készültek leginkább, nem annyira sárgás arany, hanem kicsit mélyebb rozsdás színük lett. De könnyebbek és foszlósabban omlósak lettek, mintha csak sima fehér lisztból sütöttem volna. Legalábbis - számukat se tudom, mennyit tüntettem el belőlük- nem feküdte meg a gyomromat a királyi vacsoránk. Ehhez persze az is kell, hogy szalvétára szedjük ki a sütőből: a felesleges olajat csepeghesse ki magából.

Na, és ezzel függ össze a legnagyobb problémám, amiért ilyen isteni csodákat csak nagyon ritkán készítek. (hiszen ugyanezen az alapon, csak sósan készül a lángos http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=164 is!!) Az olaj eltárolása okozza e komoly fejtörést. Ugye igyekszem környezettudatos és kevéssé szennyező üzemmódú lenni. Sütőolajjal nem jár a vénecske XM-em se még. Hát akkor hová tegyem a maradékot? Eddig mindig leszűrtem szalvétán keresztül egy fajansz tálba, amit lefedtem és elraktam. De most legutóbb egy kamionnyi olaj sajnos megbuggyant, megavasodott. Brr. Szóval, akinek van ötlete, írja meg, kérem! Most is így tárolom - egyelőre hűvös van, talán épen megmarad, de hogy nyáron mit csináljak vele??? A fritőzt alapól rohadt nehéz ettől a meleg csúszós anyagtól megtisztítani, teljesen nem is sikerül, mert akkor meg az elektromos részeket veszélyeztetem a sok mosószeres vízzel. Ez a probléma húsz éve megoldhatatlan számomra. Nagyon béna vagyok???? :(((

Mindegy, ez az én bajom, de a kaja csodás lett - mint mindig teszem hozzá nem kevéssé szerénytelenül ;-))). Ennyivel is lehet kis farsangi hangulatot varázsolni szmogos "rosszkedvünk telébe", hogy Shakespeare-t is ideidézzem meg az ő Richárdját...

Ám akinek a válság ellenére még van mit a tejbe aprítani, az böngéssze nyugodtan a http://velenceikarneval.lap.hu/ lapot és menjen most oda, Európa legszebb szalonjába (Napoleon) - a Szent Márk térre bulizni évszázadok hagyományait felszippantva! http://olaszforum.blog.hu/2009/02/03/a_velencei_karnevalrol



DE!! Ne feledje, hogy Velence - filozófus polgármesterével az élen - , bizony utálja a "hordáknak" titulált turistákat - merthogy nem fogyasztanak éttermeiben méregdrágán, csak ingyér` lézengenek ott, ahogy szemrehányóan mondják a helyiek.



Idén ezért drákói rendszabályokat hoztak. 3 euróért!!! - lehet pisilni (vagy olcsóbbért pisibérletet váltani on-line - ahogy erről itt olvashatunk: http://nol.hu/archivum/online_wc_velenceben ) - nem lehet otthon csomizott szendvicset majszolni az utcákon, stb. stb. Fogyassz ott horribilis árakért (hogy megmentsd Velencét, mondják ők) vagy takarodj! Akinek ez a netes, előre szervezős pisilés nem jönne be, vagy dühíti ez a csillagászati ár - de pénze lenne amúgy - menjen a világ boldogabbik és melegebb felére, Rio de Janeiroba! - http://hu.wikipedia.org/wiki/Ri%C3%B3i_karnev%C3%A1l - a földkerekség legnevesebb és legőrülteb, legszínesebb, legszambásabb forgatagába. Történetéről, idei eseményeiről angolul itt lehet tájékozódni: http://ipanema.com/carnival/history.htm Milliónyi szambaiskola vonulgat fel - egész évben erre készülnek a favellák (nyomornegyedek) lakói, akik minden keresményüket tánctanulásba és jelmezbe ölik. Annyi meztelen popó, rezgő has, hullámzó bögy - annyiféle színben, fazonban fajtában - máshol ilyen bőségben biztos nem látható ;-))! ! Amerika másik kultikus mulatozása az idényben a híres New Orleans-i Mardi Grass.http://hu.wikipedia.org/wiki/New_Orleans-i_karnev%C3%A1l A pár éve a Missisipi által teljesen tönkrevágott városban - francia gyökerű hátterével, jazzmuzsikás légkörével - zseniális élmény lehet ez a nevében is a húshagyó keddet jelentő eseménysorozat. (Akkor jár le ugyanis a téli vidám évad; hisz hamvazó szerdától megkezdődik a 40 napi böjt.)

Európában persze Velencén kívül máshol is nagy bulizós ünnepet jelent a farsang: a németeknél van például nyakkendő-vagdalásos vadulás (a nők ollóval riogatják a pasikat és a nyaktekerészeti mellfekvencüket - by Kazinczy Ferenc - kíméletlenül tövig nyiszálják), de az ugye nem annyira szexisen tekergő, falatnyi tangás testek őrületéről szól. Abban a germán cidriben egyébként érthetően... Párizsban is élénk mulatozás folyik http://www.unnep.mentha.hu/farsang.htm, akárcsak nálunk, a sokácok által meghonosított mohácsi busójáráson http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=18210. Mindenhol mindenkinek jó étvágyat és jó mulatást!

Fotók: Velencéről: energoglass.hu kaja: Sebő Gábor




További cikkek

COOL NYÁR 06!

Zsidó Nyári Fesztivált

Margitszigeti szivárvány júliusban: kubai karnevál, brit örömzene, ír sztepptánc

SAMBOSI GIPSY FESZTIVÁL

Terényi Napok: július 13-16

Zsámbék Jazz Open 2006

Szem-szájnak, fülnek ingere

Meggyleves után siklik a csíkos vitorlás krumplicsónak

Gazpacho: Spanyolország hűsítő csókja a vad forróságban

Radics Gábor Jazz Hegedűverseny döntője a Magyar Rádió Márványtermében

Rácson innen és túl, avagy ki szabad és ki a rab?

Kiállítás a Csókban

Tavaszra hangoló koncert

Kincses középkor a Szépművészeti Múzeumban

A pénz beszél

Szedjük a sátorfánkat....

A német gazdaság a foci VB-hez közeledve kezd formába lendülni

A 2007. évre vonatkozó előrejelzés

Fapados fodrászat

A legutóbbi franciaországi zavargások háttere

Hírmorzsák a nagyvilágból


© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció