media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Bemutatkozó

Ékszerdoboz a templom alatt - Rovinj

A 400 éves Don Qujote földjén araszolva

Franciaország ékköve:
az Azúrpart


Mediterrán örömök


A 400 éves Don Qujote földjén araszolva

Spanyolország a Búsképű Lovagot és pohos fegyverhordozóját ünnepli egész évben. A kerek dátum alkalmából millió féle kiadásban olvasható Cervantes regénye. Ez a pár évszázad bizony alaposan felforgatta a hispán, katalán, andalúz, stb. világot: egy hatalmas, gazdag és szerethető országgá gyúrta össze a különböző népeket a sokszor nagyon véres és kegyetlen történelmük. Bár ezt a kényszerűen felvállalt, de mára a legtöbb helyen zökkenők nélkül megélt egybeforrottságot a mai napig nem emésztették meg például a baszkok. Az ETA törekvése még most is - halált hozó merényletekkel zsarolva - a teljes elszakadás Spanyolországtól. Pedig Bilbao és környéke azért nem a legszegényebb arrafelé...

Mi Andalúzia felé vettük az irányt, mert a fiam meglátogatása volt a cél. Dávid februárban kezdte féléves jogi ösztöndíját Granadában, az egyik legtündéribb spanyol városban. "Aki nem látta Granadát, semmit se látott!"- figyelmeztet a közmondás, és teljesen igaza van. Kis településnek számít a hatalmas Madrid meg a második legnagyobb Barcelona mellett, - még Sevilla is több lakossal bír - de átlátható, teljesen a diákok kegyét kereső, barátságos és gyönyörű. Na és ott van az Alhambra: a Vörös Erőd (vörös agyaból égetett téglából épült, ilyen az andalúz talaj)!

De addig még hosszú út vár a vándorokra. Franciaországot elhagyva, Figuerasban az érdeklődő meglátogathatja a legexcentrikusabb festő, Salvador Dali múzeumát. Ám aki tovább siet, azt Antonio Gaudí városa, a tágas tengerparti Barcelona várja. Katalónia fővárosa, a leggazdagabb régióhoz méltó eleganciát, tömény jólétet és irtózatos forgalmat mutat az év és a nap minden szakában. Mi persze pénteki befutást értünk el, és mivel ott is épül az újabb metróvonal, sikerült a csúcsok csúcsát kifognunk. Hömpölyög a tömeg a széles sugárutakon - ahol van olyan villamospálya, amely hars-zöld fűvel van befüvesítve - a jellegzetes lecsapott sarkú háztömbök között áradnak több tömött sávban a kocsik. A Ramblákon, - amely "a" sétálóutca több felvonásban" - éjjel-nappal korzóznak: középen a széles járdákon éttermek kiülős része várja a megfáradtakat, újságosbodegák, üzletek, padok között.

spanyolorszag01.jpg


Sok szálloda, hostál (olcsóbb szállások fürdőszobával, néha egy-egy ház emeletén több lakásból kialakítva, néha egész épületet betöltve) van a városban, mégis alig találtunk szállást, olyan a forgalom. Egy hostalban - ami jellegzetes szállási forma itt, de vannak Formule hotelek is az olcsóbb kategóriában - kétágyas szobát már 32 eurórért is adnak, persze városonként, helyszínenként változhat az ár: inkább feljebb ennél. Szépek a házaik, de nagyon hangos az élet errefelé... Híres piacuk, a San José is bejárható délelőtt: szemezhetünk croissant-tépkedés közben forró kévával a kezünkben megnyúzott nyulakkal, hatalmas eprekkel, virgonc cseresznyékkel. A nyulakat azért hagyják ilyen - minket legalábbis dermesztő módon - nyitott szemmel bámulni a pultokon, hogy a frisseségük (nem homályos a szemük még) így is nyilvánvaló legyen. Brrr... Halak, vadak, s mi jó falat - Arany Jánossal szólván - mind megtalálható itt ebben a hangulatos csarnokban.

Barcelona nevezetessége Gaudí. Ő a múlt század elejének "avantgard" építésze: szeszélyesen kanyargó vonalaival, emberarcú kéményeivel, indázó vaserkélyrácsaival, a Güell-parkban látható mssebeli állataival iskolát teremtett (a bécsi Hundertwassertet biztos a hatása alá vonta). És nekikezdett Barcelona örökké épülő de soha el nem készülő csodájának, a Sagrada Famíliának. Ez a monstre formabontó templom minden ízében élmény, de hogy mikorra fejezi be az utókor a mai "űrtechnológiával"? Rejtély. Zaj, vaskerítés, állandó munka vette körül 6 éve és most is, amikor újra láthattuk. Ezen kívül az óváros igazi katalán kocsmái, a patinás és hatalmas székesegyház a szökőkútjában totyogó libákkal, megmászható tornyával több napos látnivalóval halmoz el.

Barcelona után erőltetett menetet diktáltam Granadáig, hiszen 800 km-re vannak egymástól; Spanyolország irdatlan nagy. Andalúzia azért is szimpatikus, mert autópályái ingyenesek, hiszen állami építésűek. A fizetősek kb. oda-vissza 50 euróba kerültek: bedobós, ticketes váltakozva van. Az elválasztó sövenyek errefelé hatalmasra duzzadt leander-, hibiszkusz- és rózsabokrok: a mennyországban lehet ilyen talán.

spanyolorszag02.jpg


A fehér házak vörös cseréptetővel, rácsos ablakokkal, szikkadt földjeiken bólogató öreg olajfákkal (sok elfagyott a különösen hideg, havas télben, sok elszáradt a 40 éve nem tapasztalt szárazságban) a menetközben sokszor látható fekete vasbikákkal, - amely híres szimbóluma az országnak - őrzik La Mancha lovagjának lábanyomát: megkapóan szép út. Tavasszal még üde és friss, nem a sárgára tikkadt arcát mutatja. Granada diákváros: akkor még nyüzsgött minden utca, vendéglő, kocsma a fiataloktól. Olyan pezsgő és kellemes ettől minden. Nyáron kiürülnek az egyetemek és a bérelt lakások, jönnek turisták kevésbé szimpatikus hordái.

És van ennek a helynek egy csodás tulajdonsága: mivel a diákság sose gazdag, viszont nagyszámú, a vendéglősök kitalálták az egy eurós tapast(kis előételek). Ha rendelsz egy italt: sört, bort - tinto verranot: jéggel, narancslével megbolondított vörösbor -, ásványvízet, stb., akkor jár a tapasz cakkpakk 1 euróért. De bőséges adag ám és mindenhol más és más. Kis nyársak sült hússal, pizzácskák, pacal(?!), húsos, sajtos variációk, millió féle-fajta finomság. Szokásunk lett Dávid vezetésével tapas(z)olni: három-négy helyre beültünk egymás után kipróbálva a kínálatot(végül már a kristályvizet elvittük másnapra magunkkal, mert annyi sört, bort mégse lehet egybe ledönteni);1-1 pénzért ettünk-ittunk, megvolt az ebéd, vagy vacsora. Még az elegáns, színházba menő polgárság is rákapott erre: nagyestélyiben ücsörögnek a diákok között tapa(z)olva... Hangulata van a girbe-gurba arab-negyedbeli sétáknak, ahol szuvenírek kaphatók a boltocskákban, le lehet nézni a hegyről a városra, sok aranyos szögletét be lehet járni, de a már emlegetett Alhambra mindent visz élményben! A Naszridák nemzetségének palotája volt eredetileg, amelyet minden generáció még szebbre, pompázatosabbra fejlesztett, sőt V. Károly is beemelte ide a saját barokk palotáját, amely kirí innen arányaival, hiába szép.

A sok-sok, szökőkúttal és pazar növénnyel, bástyalakúra nyírt tujasövénnyel "megvadított" kert mindegyike valamelyik családtag, kedvenc feleség, nővér birtoka volt. A 13-14. században a hegy kellős tetejére építették, 720 m hosszúságban és 220 m szélesen, 23 toronnyal ékesítve. Komoly egész napos program bejárni az Alcazaba, Arab-palota és egyéb részeit, főleg az Oroszlános-udvart érdemes felkeresni még idén!(jövőre renoválják, egy darabig sajnos zárva lesz.) A mohamedán hit nem engedett figurális ábrázolást, de persze egy fejedelemnek voltak kiváltságai: a buta pofácskájú, igencsak egyszerűen megfaragott oroszlánok díszkutat állnak körbe, presztizs okokból elkészülvén. A falakat arab csipekminták, a kacskaringós feliratok ezrei fonják körül, a mennyezetek a sztalagtit - cseppkő - fazont adják ki, és ahol nem ezt használták, ott a tömény déli színekben viruló fajansz csempék ékeskednek padlótól plafonig. Medencék, falikutak, szökőkutak hirdetik az arabok természetimádatát: a nagy folyók vize a viznyomás erejétől jutott ide fel, mindenhol csörgedezés, cseppek hullása zenél. Rózsaorgia volt májusban: lila, rózsaszín, lazacpiros és más különös árnyalatban kicsitől a gyermekfej-nagyságig nőve illatoztak. Vannak éjjeli programok is itt, az se lehet semmi! Márciustól októberig 8.30-tól 20 óráig tekinthető meg, délután kettőkor nyitva újra ki. (Télen 8.30 és este 6 között látogatható) Belépő 10 euró, elővételben (a sorállás megúszható így) 11.

spanyolorszag03.jpg


Lenézni a folyton szélfútta tornyokból a városra, megállni a háremhölgyek alvószobáiban, megérinteni azt a kihaltan is szép fát, mely tövében az egyik feleség megcsalta férjét, aki ezért egy egész családot irtott ki - szóval megélni a mór világ legfényeseb éveit: életre szóló élmény.

Ilyen az is, ha Sevillában meglátogatjuk az Alcazart (5 euró), az Alhambra "kistestvérét", a palotát a spanyol uralkodók és az arab ezeregyéjszaka urainak egybegyűjtött kincseivel. Itt is mámorító kertek, bennük súlyos virágterhekkel küzdő fák, halakkal tömött medencék és kutak tucatjai kínálják nyáron a Sevillában szokásos hőség (40 fok) ellenszerét. Az Izabella-kori kincsek: nagyszobányi belga faliszőnyegek (köztük a II.Lajos királyunk Máriájának megrendelésére készültek), míves fagályák,hercegnői hangszerek, stb. a szintén gyönyörű kerámia és faborítású termekben láthatók.

Sevilla mindig a feltúrt korszakát éli: átépítik, csinosítják pokoli csörömpöléssel. De gyönyörű, ha az ember nem kényes a zajokra. Vannak hangulatos kis éttermei - a Serpiente nevű főutcája környékén drágák és míszebb pincérekkel teliek - , de a tapas-fellegvár Granada kínálatát sem árban, sem változatosságban meg sem közlítik. Csodálatos katedrálisa, a Giralda, - 40 valahány méteres, megmászható tornyán a Gábriel-arkangyal figurával - 8 euróért hűvös és fenséges élményt ad. Errefelé látható Kolumbusz - állítólag csak itt igazi - hamvainak síremléke. (Minden spanyol városban természetesen van a nagy hajósnak sírja, naná.) Parkjai, utcácskái, a zsidónegyedben termő narancsfái, konflisai, folyópartja felejthetetlenek.

spanyolorszag04.jpg


Drágább mindenképpen Garcia Lorca városánál (bár ő nem szerette Granadát, ahol nyári villája most a róla elnevezett park szélén áll).

A harmadik arab csoda Andalúziában Cordóba. Itt a Mezquita a ny-i arab világ egykori főmecsetje a legfőbb attrakció. De már az ókorban kereskedelmi központ volt ez a Sierra Nevadán át is elérhető város, magyarban a kordován csizma(szattyánbőrből készültet jelent) őrzi a város ipari jellegzetességét. Néró nevelője és áldozata, Seneca is itt született, szobra a híres arab filozófus Averroes és a hasonlóan nagynevű Majmonides zsidó bölcs emlékével együtt látható itt. Békességben... Izgalmas "vidék" a Judería, a zsidónegyed, kanyargós utcácskái vendéglők sorát bontják ki a turisták előtt. Itt van tehát a mecsetek mecsete, amelynek méreteit a turistairodában fából 1:100-hoz arányban megcsodálhatjuk. Az Omejjád-kalifák fészke volt ez a város sokáig, királyi palotájuk figyelemreméltó.

Adatok ezreit lehetne sorolni a mecsetről: elég annyi, hogy imponzáns belső részében több, mint 800 oszlop tartja a mennyezetet. Mindegyik más és más, római kori innen-onanni; ha hosszú volt, levágták, ha rövid, kitoldották, nem szabályos, de épp ezért is lenyűgöző. Kápolnák sora bújik meg köztük, meg a keresztény templom a maga irdatlan méreteivel: olyan, Brazíliából hozott fekete, trópusi fából faragott kóruspadja van, hogy az világcsoda. Minden más is az benne persze: páratlan mívességű arab kézimunka, arany és ezüstkegytárgyak embermagasságban, festmények és szobrok, persze a méretek gigászi erejével hatnak! Egy egész nap (és sokszor esős Cordobában az idő, jó menedék is ilyenkor) is kevés persze rá.

spanyolorszag05.jpg


Ott szeli át a római híd a Guadalquivir folyót; ez este kivilágítva a mecsettel, várral mesebeli látkép a folyó túloldaláról. Mindenhol ezen a vidéken vannak kellemes színvonalú kempingek, tehát nem gond az ottlakás sem. A vendéglők (tapas itt sincs olyan áron és méretben/választékban persze sajnos!)megfizethetőek a gazpacho (hideg, zöldségekkel, kenyérrel összeturmixolt paradicsomleves) és paella-vonal mentén... De mindenféle hal, sertés, marha, szárnyasétel kapható és finom édességeik vannak(kivéve a túlcukrozott geil arab sütiket). Nem kihagyható a csodás ízű, (hiszen szabadban makkoltatott, vadon tartott malackákból készített) sonka, amely igen drága. Hártyavékonyra szeletelik, amúgy mindenhol emeletnyi disznócombok lógnak, abból vágják le. De a családok tonnaszám viszik haza és maguk farigcsálják a kenyérre, ami szintén jóízű. Mint itt minden: a bor, a sör, a víz, a gyümölcsök... Az étel tehát nem sokkal drágább, mint nálunk, a ruházat - a legújabb fazonú és déliesen elegáns kivitelű - kb. mint itt a jobb boltokban. Májusban már akcióznak, de vannak olcsó, kinai? üzletek is. Ismerik a turkáló fogalmát, Granadában a diákokra szabva szombat-vasárnap nyitva van egy-kettő, jópofára dizájnolt, arab és európai cucokkal teli üzlet.

Ami még megragadóan izgalmas ezen a tájon és nem könnyen, csakis kanyargós utakon elérhető a világtól elzárt farmon élő bikák előtt elhaladva, nos az a nevével ellentétben egyáltalán nem randa Ronda. 700 méteres szakadék vágja ketté a fehér falú várost, aljában vízeséssel, ami igen festői látvány. De mivel nincs még megoldva a szennyvízelvezetés, eléggé büdös szag terjeng a világszám körül főleg az ötcsillagos szálloda ablakai alatt... Itt is van arab palota (elég pofátlan áru belépővel, ha a többihez viszonyítjuk), isteni fagyizó sárgarépafagylalttal, mexikói ezüstöt áruló, üvegpadlójú így a régi falakat feltáró üzlet,a szokásos giccseldék és a leghíresebb torreádor família, a Romerók emlékhelye. Az aréna látványosság, előtte a város eme nagy fiának szobrával. Hegynek felfutó helység ez is, a déli verőfényben nem volt kis feladat bejárni a sziesztába süppedt utcákat.

Hazafelé Tarragona (a római korban fontos kikötő, szép amfiteátrummal), Alicante (kellemes tengerparti üdülőváros), Girona (a drágább Franciaország előtti utolsó nagyváros, ahol érdemes tankolni, bevásárolni) voltak meg-megállóhelyeink. Bizony fájt a szívünk, amikor kiléptünk az országból, hiszen nemcsak a fiunkat hagytuk ott még pár hónapig, de egy nagyon élhető, igazán jól berendezett, kellemes világot is. Vissza is vágyik mindenki és az sem bánja meg, aki a Siófok-szindrómás, túlzsúfolt tengerparti darálóból odébb áll a belső szebb, patinásabb részek felé. Persze a nagy kékség is hivogató és manapság már venni se olyan elérhetetlen álom egy apartmant vagy villát...

spanyolorszag06.jpg


Fotó: Sebő Gábor


© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció